Monero kurssi

Monero on suosittu yksityisyyskryptovaluutta, joka on suunniteltu salaamaan käyttäjien henkilöllisyys ja tapahtumien yksityiskohdat. Toisin kuin useimmat kryptovaluutat, joiden transaktiot ovat julkisesti nähtävillä lohkoketjussa, yksityisyyskryptovaluutat käyttävät erilaisia salausmenetelmiä peittääkseen lähettäjän ja vastaanottajan tiedot. Myös transaktioiden summat ovat piilotettuja, mikä tekee varojen liikkeiden seuraamisen vaikeaksi ja säilyttää käyttäjien anonymiteetin.

Tämä parannettu yksityisyys tarjoaa etuja, kuten taloudellisen vapauden suojelun ja valvonnan vastustamisen, mutta se herättää myös huolta mahdollisesta käytöstä laittomissa toimissa, kuten rahanpesussa. Monero ja muut yksityisyyskryptovaluutat ovat edelleen kiistanalainen aihe kryptovaluuttayhteisössä, jossa keskustellaan jatkuvasti niiden hyödyistä ja haitoista.

Moneron historia

Monero (XMR) on avoimen lähdekoodin, yksityisyyteen keskittyvä kryptovaluutta, joka lanseerattiin vuonna 2014. Moneron lohkoketju on tarkoituksellisesti rakennettu läpinäkymättömäksi, jotta transaktioiden alkuperä, määrä ja yksityiskohdat ovat piilotettuja lähettäjien ja vastaanottajien henkilöllisyyksien ja osoitteiden suojaamiseksi.

Moneron alkuperä on osittain mysteeri, sillä sen alkuperäiset kehittäjät halusivat pysyä nimettöminä. Projekti lanseerattiin vuonna 2014 henkilön nimeltä ”thankful_for_today” toimesta, joka teki Moneron Bytecoinin haarautumana. Bytecoin on vuonna 2012 lanseerattu yksityisyyskryptovaluutta, joka pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen anonyymejä ja jäljittämättömiä transaktioita.

”Thankful_for_today” poistui projektista pian lanseerauksen jälkeen, ja Moneron kehitystyön otti haltuunsa joukko nimettömiä kehittäjiä. Tämä tiimi, johon kuuluu myös eteläafrikkalainen ohjelmistoinsinööri Riccardo Spagni, joka tunnetaan verkossa nimimerkillä ”Fluffypony”, jatkoi kryptovaluutan yksityisyysominaisuuksien kehittämistä ja toi siihen uusia parannuksia, kuten CryptoNightV7-salausalgoritmin.

Moneroon liittyvät huolenaiheet

Moneron yksityisyyttä parantavat ominaisuudet tekevät siitä monimutkaisemman kuin muut kryptovaluutat, mikä saattaa haitata sen käyttöönottoa vähemmän teknisten käyttäjien keskuudessa. Monimutkaiset rengasallekirjoitukset, piilo-osoitteet ja rengasluottamukselliset transaktiot voivat olla hämmentäviä kryptografiasta tuntemattomille.

Vaikka Moneron yksityisyysominaisuudet suojaavat käyttäjien anonymiteettiä, ne ovat myös herättäneet huolta ja tehneet siitä houkuttelevan rikolliseen toimintaan, kuten huumekauppaan, uhkapelaamiseen, hakkerointiin ja muihin laittomiin aktiviteetteihin. Blockchain-analyysiyritys Chainalysisin mukaan XMR on tullut suositummaksi kuin BTC darknet-markkinoilla, jotka myyvät laittomia tavaroita ja toimivat pimeässä verkossa, internetin salatussa osassa, joka ei ole saavutettavissa perinteisten hakukoneiden kautta.

Moneron vahvat yksityisyysominaisuudet ovat herättäneet huolta sääntelijöissä ja hallituksissa. Ne vaikeuttavat lainvalvontaviranomaisten työtä tunnistaa epäiltyjä ja jäljittää laittomien varojen virtaa. Esimerkiksi vuonna 2021 Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ulkomaisten varojen valvontatoimisto (OFAC) nimesi Sodinokibi- ja REvil-lunnasohjelmaoperaattorit pakotteiden kohteeksi. OFAC väitti, että kyberrikolliset käyttivät BTCä ja XMR:ää varojen pesemiseen lunnasohjelmahyökkäyksissä varastetuilla rahoilla.

Moneron louhinta

Monero käyttää proof-of-work (PoW) -konsensusmekanismia ja kannustaa osallistumista käyttämällä kilpailullista ongelmanratkaisumenetelmää, joka on samanlainen kuin Bitcoinin louhinta. Voit louhia XMR:ää (soolo) yksin, jolloin saat täyden palkkion omalla laitteistolla, tai liittyä louhintapooliin ja jakaa palkkiot.

Soolo louhinta

Soolo louhinta tarkoittaa kryptovaluutan louhintaa yksinään (ei osana ryhmää). Suhteellisen halpoja tietokoneita, kuten CPUja GPU, voidaan käyttää Moneron louhintaan, sillä Moneron louhinta ei vaadi kalliita ASIC-laitteita, jotka ovat erikoistuneita louhintalaitteita.

Moneron louhintaohjelmistot, kuten XMRig ja CSminer, toimivat kaikissa johtavissa käyttöjärjestelmissä, mukaan lukien Windows, macOS, Linux, Android ja FreeBSD.

Pooliin liittyminen

Pool-louhinta tarkoittaa ryhmään liittymistä, jossa yhdistetään laskentatehoa mahdollisuuksien parantamiseksi ja palkkioiden jakamiseksi suhteessa. Jotkut poolit voivat asettaa vähimmäislaitteistovaatimuksia tehokkaan louhinnan varmistamiseksi. Tehokkaampi laitteisto tuottaa yleensä korkeamman hash-nopeuden (laskentatehon), mikä voi ansaita suuremman osuuden palkkioista.

Pienemmät louhintapoolit, joita kutsutaan mikropooleiksi, tarjoavat alhaisemmat vähimmäismaksurajat. Mikropoolit voivat olla hyödyllisiä vähemmän tehokasta laitteistoa käyttäville louhijoille, koska on helpompaa ansaita maksuja jopa pienemmällä hash-nopeudella. Kuitenkin mikropoolit voivat olla kalliimpia tai vähemmän vakaita kuin suuret poolit.

Voit myös vuokrata pilvilouhintalaitteen pilvipohjaiselta palveluntarjoajalta. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto aloittelijoille tai niille, jotka eivät halua investoida paljon aikaa ja rahaa. Maksat palveluntarjoajalle maksun heidän laitteistonsa vuokraamisesta ja siitä, että he konfiguroivat ja aktivoivat sen louhintaohjelmistolla. He hoitavat varsinaisen louhintaprosessin. On kuitenkin tärkeää valita luotettava palveluntarjoaja ja olla tietoinen mahdollisista huijauksista.

Monero vs. Bitcoin

Vaikka kaikki Bitcoin- ja Monero-transaktiot ovat julkisesti näkyvissä, BTC-transaktiot lähetetään tietyllä läpinäkyvyydellä, joka mahdollistaa lähettäjän ja vastaanottajan osoitteiden katsomisen. Tämä antaa kiinnostuneille osapuolille mahdollisuuden jäljittää jokainen transaktio ja sen määrä alkuperäänsä.

XMR-transaktiot puolestaan ovat yksityisempiä, ja Monero-transaktiota on käytännössä mahdotonta yhdistää tiettyyn lähettäjään tai vastaanottajaan. Monero käyttää edistyneitä salausmenetelmiä peittääkseen transaktioiden yksityiskohdat, mikä tekee varojen liikkeiden jäljittämisestä huomattavasti vaikeampaa.

Skalautuvuus on järjestelmän kyky käsitellä kasvavaa määrää transaktioita ilman suorituskyvyn heikkenemistä. Bitcoin ei ole kovin skalautuva, sillä se voi käsitellä vain pienen määrän transaktioita sekunnissa. Monero on skalautuvampi, sillä se voi käsitellä enemmän transaktioita sekunnissa.

Sekä Bitcoin että Monero validoivat uusia transaktiolohkoja ja laajentavat lohkoketjujaan louhintaan perustuvalla Proof-of-Work (PoW) -konsensusmekanismilla. Kuitenkin XMRerityinen hash-algoritmi, CryptoNightV7, on suunniteltu olemaan vastustuskykyisempi ASIC-louhijoille ja optimaalisempi yksittäisten käyttäjien kannalta, jotta he voivat louhia kannattavasti yleiskäyttöisellä laitteistolla, kuten keskussuorittimilla (CPU) ja grafiikkasuorittimilla (GPU).

Moneron yksityisyyttä parantavat ominaisuudet

Monero käyttää edistyneitä salausmenetelmiä peittääkseen transaktioiden yksityiskohdat, mikä tekee varojen liikkeiden seuraamisesta huomattavasti vaikeampaa. Näihin tekniikoihin kuuluvat rengasallekirjoitukset, piilo-osoitteet ja rengasluottamukselliset transaktiot (RingCT).

Rengasallekirjoitukset

Rengasallekirjoitus on salaustekniikka, joka mahdollistaa ryhmän henkilöitä allekirjoittamaan viestin anonyymisti. Rengasallekirjoitukset piilottavat todellisen lähettäjän luomalla ”renkaan” mahdollisista lähettäjistä, mukaan lukien todellisen lähettäjän, ja vaativat jokaisen renkaan jäsenen allekirjoittamaan transaktion. Itse allekirjoitus ei paljasta, kuka renkaan jäsenistä allekirjoitti viestin, mikä tekee todellisen lähettäjän tunnistamisen mahdottomaksi.

Lähettäessään XMR:ää lähettäjä valitsee ensin joukon mahdollisia allekirjoittajia, mukaan lukien itsensä. Jokainen renkaan jäsen luo uniikin avainparin transaktiota varten. Yksityistä avainta käytetään allekirjoittamiseen, kun taas julkista avainta käytetään allekirjoituksen varmentamiseen. Lähettäjä luo sitten transaktion, allekirjoittaa sen yksityisellä avaimellaan ja liittää mukaan kaikkien muiden renkaan jäsenten julkiset avaimet.

Kuka tahansa voi varmentaa transaktion tarkistamalla kaikkien renkaan julkisten avainten allekirjoitukset. Koska kukin avain voi luoda pätevän allekirjoituksen, on mahdotonta selvittää, kuka renkaan jäsenistä allekirjoitti transaktion.

Piilo-osoitteet

Piilo-osoitteet ovat kertakäyttöisiä osoitteita, jotka luodaan ainutlaatuisesti transaktion vastaanottajalle. Ne parantavat yksityisyyttä estämällä käyttäjän julkisen osoitteen yhdistämisen heidän tekemiinsä transaktioihin, toisin kuin muiden lohkoketjujen osoitteet, jotka yhdistetään tiettyyn käyttäjän lompakkoon.

Kun käyttäjä lähettää XMR:ää toiselle käyttäjälle, heidän lompakkonsa luo uniikin piilo-osoitteen vastaanottajalle. Tämä osoite johdetaan vastaanottajan julkisesta avaimesta, mutta sitä ei liitetä suoraan vastaanottajaan. Lähettäjä luo sitten transaktion käyttäen vastaanottajan piilo-osoitetta määränpäänä. Kun varat on lunastettu, piilo-osoite tuhoutuu automaattisesti, mikä estää sen uudelleenkäytön tulevissa transaktioissa.

Piilotransaktiot

Rengasluottamukselliset transaktiot (RingCT) piilottavat transaktioiden summat, mikä lisää yksityisyyden kerrosta tekemällä mahdottomaksi määrittää, kuinka paljon Moneroa lähetetään kussakin transaktiossa, ja estää varojen jäljittämisen.

Maailman johtava kryptovaluuttojen kaupankäyntialusta

Osta Bitcoinia, Ethereumia ja yli 350 muuta kryptovaluuttaa.

Tukee yli 20 fiat-valuuttaa, mukaan lukien USD, GBP ja SGD. Voit myös käyttää, hallita ja kuluttaa varoja milloin tahansa Crypto.com Visa -kortilla.