Mikä on Ethereum?
Ethereum on hajautettu maailmanlaajuinen ohjelmistoalusta, joka toimii lohkoketjuteknologian voimin. Se on tunnettu sijoittajien keskuudessa sen alkuperäisestä kryptovaluutasta, eetteristä (ETH), ja kehittäjien keskuudessa sen käytöstä lohkoketju- ja hajautetun rahoituksen sovellusten kehittämisessä. Ethereum on suunniteltu skaalautuvaksi, ohjelmoitavaksi, turvalliseksi ja hajautetuksi, ja sen avulla kuka tahansa voi luoda suojattuja digitaalisia teknologioita. Etheriä käytetään ensisijaisesti maksamaan lohkoketjun tukemisesta tehtävästä työstä, mutta sitä voidaan käyttää myös konkreettisten hyödykkeiden ja palveluiden maksamiseen, jos ne hyväksytään.
Ethereumin synty ja kehitys
Alkuperä ja perustajat
Ethereum sai alkunsa Vitalik Buterinin visiona, joka julkaisi valkoisen paperin konseptista vuonna 2014. Alusta lanseerattiin virallisesti vuonna 2015 Buterinin ja Joe Lubinin, lohkoketjuohjelmistoyritys ConsenSysin perustajan, toimesta.
Historian merkittävä jakautuminen
Yksi merkittävä tapahtuma Ethereumin historiassa on vuonna 2016 tapahtunut niin sanottu ”hard fork” eli lohkoketjun jakautuminen Ethereumiksi ja Ethereum Classiciksi. Tuolloin ryhmä verkon osallistujia sai haltuunsa projektin nimeltä The DAO älysopimukset ja varasti yli 50 miljoonan dollarin arvosta eetteriä. Suurin osa Ethereumin yhteisöstä päätti peruuttaa varkauden mitätöimällä olemassa olevan Ethereumin lohkoketjun ja hyväksymällä lohkoketjun, jossa oli muokattu historia. Pieni osa yhteisöstä kuitenkin päätti säilyttää alkuperäisen version, joka jakautui pysyvästi Ethereum Classiciksi (ETC).
Siirtyminen Proof-of-Stakeen
Alun perin Ethereum käytti kilpailullista proof-of-work-validointiprosessia, joka on samanlainen kuin Bitcoinilla. Useiden kehitysvuosien jälkeen Ethereum siirtyi lopulta proof-of-stake-mekanismiin vuonna 2022, mikä käyttää huomattavasti vähemmän prosessointitehoa ja energiaa.
Dencun-Päivitys
Dencun hard fork aktivoitiin 13. maaliskuuta 2024. Tämä hard fork esitteli proto-dankshardingin, joka on nimetty ehdottajiensa, Protolambdan ja Dankrad Feistin, kunniaksi. Proto-danksharding on askel kohti tulevia päivityksiä Ethereumin lohkoketjuun.
Miten Ethereum toimii?
Lohkoketjuteknologia
Ethereum käyttää lohkoketjua, joka on hajautettu pääkirja (kuten tietokanta). Tiedot tallennetaan lohkoihin, joista kukin sisältää koodattuja tietoja edellisestä lohkosta ja uutta tietoa. Tämä luo koodatun ketjun tietoa, jota ei voi muuttaa. Koko lohkoketjuverkossa jaetaan identtinen kopio lohkoketjusta.
Jokainen solu eli lohko luodaan uusilla eetteritokeneilla, jotka myönnetään validatorille työstä, joka vaaditaan tiedon validointiin yhdessä lohkossa ja uuden ehdottamiseen. Eetteri osoitetaan validatorin osoitteeseen.
Kun uusi lohko ehdotetaan, se validoidaan verkoston automaattisten ohjelmien avulla, jotka saavuttavat konsensuksen transaktion tietojen oikeellisuudesta. Ethereum-lohkoketjussa konsensus saavutetaan sen jälkeen, kun tiedot ja hash on välitetty konsensuskerroksen ja suorituskerroksen välillä. Tarpeeksi monen validatorin on osoitettava, että heillä kaikilla oli samat vertailutulokset, ja lohko vahvistetaan.
Ethereum vs. Bitcoin
Ethereumia verrataan usein Bitcoiniin. Vaikka näillä kahdella kryptovaluutalla on monia yhtäläisyyksiä, niillä on myös merkittäviä eroja.
Ethereum kuvataan perustajien ja kehittäjien toimesta ”maailman ohjelmoitavaksi lohkoketjuksi”, ja se asemoituu hajautettuna virtuaalitietokoneena, jolla voidaan kehittää sovelluksia. Bitcoin-lohkoketju luotiin tukemaan vain bitcoin-kryptovaluuttaa maksuvälineenä. Liikkeelle laskettavien bitcoinien enimmäismäärä on 21 miljoonaa. ETH-määrä, joka voidaan luoda, on rajaton, vaikka lohkojen käsittelyaika rajoittaa sitä, kuinka paljon voidaan tuottaa vuosittain. Vuoden 2024 toukokuussa liikkeellä olevien Ethereum-kolikoiden määrä on hieman yli 120 miljoonaa.
Toinen merkittävä ero Ethereumin ja Bitcoinin välillä on, miten verkostot käsittelevät transaktiomaksuja. Ethereum-verkostossa näitä maksuja kutsutaan kaasuksi, ja ne maksavat osallistujat ja verkko polttaa ne. Bitcoin-transaktioihin liittyvät maksut maksetaan Bitcoin-louhijoille.
Ethereum käyttää proof-of-stake-konsensusmekanismia, kun taas Bitcoin käyttää energiaa kuluttavaa proof-of-work-konsensusta, jossa louhijat kilpailevat palkkioista.