Bitcoin kurssi

Mitä Bitcoin on?

Bitcoin (BTC) on kryptovaluutta (virtuaalinen valuutta), joka on suunniteltu toimimaan rahana ja maksuvälineenä ilman, että se on yhden henkilön, ryhmän tai organisaation hallinnassa. Tämä poistaa tarpeen luotettavien kolmansien osapuolien (esim. rahapajan tai pankin) osallistumisesta taloudellisiin transaktioihin. Bitcoin palkitaan lohkoketjun louhijoille, jotka vahvistavat transaktiot, ja sitä voidaan ostaa useilta pörsseiltä.

Bitcoinin synty ja historia

Bitcoin esiteltiin yleisölle vuonna 2009 nimettömän kehittäjän tai kehittäjäryhmän toimesta, joka käytti nimeä Satoshi Nakamoto. Se on sittemmin tullut maailman tunnetuimmaksi ja suurimmaksi kryptovaluutaksi. Sen suosio on inspiroinut monien muiden kryptovaluuttojen kehittämistä.

Bitcoinin tausta ja perustaminen

Elokuussa 2008 domain-nimi Bitcoin.org rekisteröitiin. Sen loivat Satoshi Nakamoto ja Martti Malmi, joka työskenteli anonyymin Nakamoton kanssa kehittääkseen Bitcoinin.

Ensimmäinen lohko ja genesis block

Tammikuun 3. päivänä 2009 louhittiin ensimmäinen Bitcoin-lohko. Tätä lohkoa kutsutaan nimellä Block 0 tai Genesis Block, ja se sisältää tekstin: ”The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, mikä viittaa siihen, että lohko louhittiin tuona tai sen jälkeen päivänä.

Bitcoinin palkinnot ja halving-tapahtumat

Bitcoin-palkinnot puolittuvat joka 210 000 lohkon jälkeen. Esimerkiksi vuonna 2009 lohkopalkkio oli 50 uutta bitcoinia. Toukokuun 11. päivänä 2020 tapahtui kolmas puolittuminen, jolloin palkkio laski 6,25 bitcoiniin. Neljäs puolittuminen tapahtui huhtikuussa 2024, jolloin palkkio laski 3,125 bitcoiniin. Seuraavan puolittumisen odotetaan tapahtuvan vuonna 2028, jolloin palkkio laskee 1,5625 BTC.

Bitcoinin yksiköt

Yksi bitcoin on jaettavissa kahdeksaan desimaaliin (100 miljoonaan osaan), ja tätä pienintä yksikköä kutsutaan satoshiksi.

Bitcoinin lohkoketjuteknologia

Bitcoinin käsittäminen digitaalisena valuuttana ei ole vaikeaa. Esimerkiksi, jos omistat bitcoinin, voit käyttää kryptovaluuttalompakkoa lähettääksesi pienempiä osia siitä maksuksi tuotteista tai palveluista. Sen sijaan Bitcoinin toiminnan ymmärtäminen on paljon monimutkaisempaa.

Lohkoketju – Jaettu tietokanta

Lohkoketju on jaettu pääkirja, joka on useilla tietokoneilla tallennettu tietokanta, joka on ketjutettu yhteen kryptografisin menetelmin. ”Jaettu” tarkoittaa, että se on tallennettu monille tietokoneille sen sijaan, että se olisi keskitetysti tallennettu palvelimelle, kuten tyypillisesti tehdään.

Verkosto automaattisia ohjelmia, jotka on asennettu näille tietokoneille, ylläpitää lohkoketjua ja suorittaa sen toiminnan kannalta tarpeellisia tehtäviä.

Lohkojen rakenne

Lohkoketjun lohko on tiedosto, joka sisältää lohkon otsikon, transaktiolaskurin ja lohkossa kirjatut transaktiot. Transaktiolaskuri listaa, kuinka monta transaktiota lohkossa on, kun taas lohkon otsikko koostuu useista elementeistä:

  • Ohjelmistoversio: Lohkoketjun käytössä oleva versio
  • Edellisen lohkon tiiviste: Salattu tieto edellisestä lohkosta
  • Merkle-juuri: Yksittäinen tiiviste, joka sisältää kaiken edellisten transaktioiden tiivistetyn tiedon
  • Aikaleima: Päivä ja aika, jolloin lohko avattiin
  • Vaikeustason tavoite: Nykyinen verkon vaikeusaste, jonka louhijat yrittävät ratkaista
  • Nonce: Kerran käytettävä numero, joka käytetään louhintapulman ratkaisemiseen ja lohkon avaamiseen.

Lohkoketjun salaukset

Bitcoin käyttää SHA-256 tiivistysalgoritmia salaamaan lohkoketjun lohkoissa tallennetut tiedot. Yksinkertaisesti sanottuna, transaktiotiedot lohkossa salataan 256-bittiseksi (64-numeroiseksi) heksadesimaaliseksi numeroksi. Tämä numero sisältää kaikki transaktiotiedot ja tiedot aikaisempiin lohkoihin liittyen.

Bitcoinin louhinta

Bitcoinia voi louhia erilaisella laitteistolla ja ohjelmistolla. Kun Bitcoinin lohkoketju julkaistiin ensimmäistä kertaa, sitä oli mahdollista louhia kilpailukykyisesti henkilökohtaisella tietokoneella. Kuitenkin sen suosion kasvaessa yhä useammat louhijat liittyivät verkkoon, mikä laski mahdollisuuksia ratkaista tiiviste.

Kilpailu louhinnassa

Voit edelleen käyttää henkilökohtaista tietokonettasi louhintaan, jos siinä on uudempi laitteisto, mutta mahdollisuudet ratkaista tiiviste yksinään kotitietokoneella ovat minimaalisen pienet. Tämä johtuu siitä, että kilpailet louhintaverkoston kanssa, joka tuottaa noin 600 kvintiljoonaa tiivistettä sekunnissa (toukokuun 15. päivän 2024 tilastojen mukaan). Louhintakoneet, joita kutsutaan sovelluskohtaisiksi integroiduiksi piireiksi (ASIC), voivat tuottaa yli 400 biljoonaa tiivistettä sekunnissa. Vertailun vuoksi, tietokone, jossa on uusin laitteisto, tuottaa noin 100 megatiivistettä sekunnissa (100 miljoonaa).

Maailman johtava kryptovaluuttojen kaupankäyntialusta

Osta Bitcoinia, Ethereumia ja yli 350 muuta kryptovaluuttaa.

Tukee yli 20 fiat-valuuttaa, mukaan lukien USD, GBP ja SGD. Voit myös käyttää, hallita ja kuluttaa varoja milloin tahansa Crypto.com Visa -kortilla.